Cuidich 'n Righ

Lidmaatschap

De kosten van het lidmaatschap bedragen 12,50 euro per maand. Wat u verder nodig heeft vindt u hieronder.

Is het leren bespelen van de doedelzak of de Schotse drum moeilijk?

Ja, laten we daar maar meteen duidelijk over zijn. Op de eerste plaats moet iemand die doedelzak speelt drie hoofdhandelingen verrichten, namelijk continu de zak volblazen met lucht, deze met de linkerarm leeg drukken (en vervolgens weer volblazen) en uiteraard het bespelen van de chanter om een melodie te kunnen spelen. En dan hebben we het nog niet over het uit het hoofd spelen van alle melodieën en het marcheren. Over het algemeen kun je stellen dat de basisopleiding 2 tot 3 jaar duurt. Je begint op de zogenaamde practice-chanter (een kleine oefenpijp die veel minder geluid maakt dan een echte doedelzak). Daarna ga je je basisopleiding verder uitbouwen. Jongeren leren het doorgaans sneller dan ouderen.

Schots drummen is wezenlijk anders dan het drummen zoals we dat kennen in een drumband of fanfare. De basistechniek is anders (roffels zijn anders en worden bovendien ook over links gespeeld), er gebeurt meer in een muziekregel (drummers zorgen voor de versieringen in de muziekstukken), het gaat allemaal sneller (althans dat lijkt zo omdat er veel meer nootjes in een maat staan geschreven) en het samenspel met zowel de andere drummers als de pipers is heel belangrijk. Voor solospelers is geen plaats in de band. Bovendien is een Schotse drum anders dan gewone drums. Een Schotse drum heeft dubbele snaarbespanning en de vellen staan superstrak gespannen. Ieder foutje hoor je er op. Bovendien weegt een Schotse drum aanzienlijk meer dan een gewone drum. En zoals altijd in dit soort zaken heb je snelle en langzame leerlingen, zowel bij de drummers als bij de doedelzakspelers. Het is handig, zeker bij drummers, als je enig ritmegevoel hebt. Muziek kunnen lezen is ook handig maar niet noodzakelijk; dat wordt je wel geleerd.

Hoe lang duurt het om een piper of drummer te worden?

Iedereen vanaf ongeveer 8 jaar en die zeer gemotiveerd is kan de doedelzak of drums leren bespelen. De tijd die je besteedt aan oefeningen en het spelen van tunes is ongeveer een half uur tot een uur per dag. Erg belangrijk bij het beginnen van de opleiding is dat je het oefenen niet ziet als een verplichting! Jouw instructeur geeft aan welke oefeningen je kunt oefenen en hoeveel tijd je er aan moet besteden. Een van de belangrijkste principes van het onderricht door onze instructeurs is, dat iemand een muziekstuk eerst goed op de practice chanter of practice pad moet kunnen spelen voordat de doedelzak of drum ter hand kan worden genomen.

Dus denk daarom alstublieft niet dat, als u vandaag lid van een doedelzakband wordt, u binnen twee maanden op een doedelzak of drum kunt spelen. Om een Scottish highland bagpipe te bespelen of om op de Schotse wijze op een drum te spelen is best lastig, maar zeker niet onmogelijk! Gemiddeld duurt het circa 2 jaar voordat u zelfstandig op een doedelzak of drum kunt spelen. Veel mensen stoppen met het leren bespelen van een doedelzak of drum soms al heel snel (binnen de eerste maand) of binnen 2 jaar, omdat ze zich verkijken op de energie en tijd die je nodig hebt voor het spelen. Sommigen zijn nog nooit eerder lid geweest van een vereniging en verkijken zich op de wekelijkse repetities, de zelfstudie en (als je eenmaal meespeelt in de band) op de tijd die optredens kosten.

Een veel gestelde vraag, vooral bij de drummers, is of het helpt als men al kan drummen omdat men dit heeft gedaan in de fanfare, drumband of harmonie. Op zich helpt je voorkennis wel maar de ervaring leert dat de omschakeling naar Schotse drummen veel mensen zwaar valt. Het zijn vooral de verschillen in techniek waar de meesten moeite mee hebben. De praktijk moet het uitwijzen.
Onze instructeurs vertellen u graag meer hierover. Maak een afspraak (zie contact pagina) en kom langs!!!!!.

Wat heeft u nodig?

Als u besluit om lid te worden van onze pipeband, dan helpen wij u natuurlijk bij het kopen van een goed oefen instrument. Voor leerling-pipers betekent dit dat er een eigen practice chanter (het oefeninstrument van de doedelzakspeler) moet worden aangeschaft. Voor leerling drummers betekent dit dat er een eigen set drumming sticks en een practice pad (oefen drumblad) moet worden aangeschaft. In onze band worden alle materialen in samenspraak met de leiding via de band aangeschaft. De keuze van het materiaal is namelijk zeer belangrijk voor de geluidskwaliteit tijdens een optreden door de band.

Het uniform wordt grotendeels verzorgd door de band. Dit houdt in dat, wanneer u zover bent dat u met de band kunt optreden, u van de vereniging kleding krijgt, in de stijl van het Canadese uniform uit 1945. Echter een aantal dingen dient u zelf aan te schaffen. Dit zijn voornamelijk de uitrustingsstukken die direct met het lichaam in aanraking komen, de zgn. \"zweetonderdelen\" of \"close to the body items\". Voor ons uniform zijn dat o.a. de Glengary of Kilmarnock, legerschoenen, groene legerkousen, khaki overhemd enz. Deze artikelen dient u te kopen en worden dus uw eigendom en blijven van u, mocht u de band ooit verlaten.

Wilt u nog meer weten?

Neem geheel vrijblijvend contact op met onze secretaris, voor een afspraak op dinsdagavond.