Cuidich 'n Righ

"Caberfeidh gu Brath"

SCHOTLAND

Inleiding:

Op deze pagina's vertellen we iets over de historie van onze doedelzakband en natuurlijk over het regiment van The Seaforth Highlanders of Canada uit Vancouver. We kunnen dit echter nooit doen zonder eerst iets te vertellen over waar het allemaal begon. De oorsprong van The Seaforth Highlanders ligt natuurlijk in het land van de Clans, de Lochs, doedelzakmuziek, Tartans en nog veel, veel meer. Schotland!

Schotland. Hoe het allemaal is begonnen:

In 1778 , ten tijde van de Napoleonistische oorlogen, vormde Kenneth MacKenzie, Earl of Seaforth een regiment, dat gedurende de eerste acht jaar van zijn bestaan The 78th (Highland) Regiment of Foot genoemd werd. Na deze periode vond een her-nummering plaats naar The 72nd Regiment of Foot (Seaforth Highlanders). De werving vond plaats in Noord West Schotland, voornamelijk in het gebied van de MacKenzie Clans, zoals de streek Seaforth.
Later, op 7 maart 1793, richtte Francis Humberstone MacKenzie, een neef van de Earl of Seaforth opnieuw een '78th (Highland) Regiment of Foot' (Ross-Shire Buffs) op.

Het eerste treffen met soldaten uit Nederland, in die tijd bekend als Holland, was in 1795 op het eiland Ceylon (tegenwoordig Sri Lanka) waar The Seaforth Highlanders tegen de Nederlanders streden en wonnen. In 1806 hadden de Seaforth uit Schotland wederom een treffen met Nederlandse soldaten tijdens gevechten om Kaapstad tijdens de Boerenoorlog.

Francis Humberston Mackenzie, 1st Baron Seaforth

In 1823 werd de naam van het 72nd Regiment gewijzigd in The Duke of Albany's Own Highlanders en vertrok het regiment naar Zuid Afrika, Gibraltar, Canada en het Caribische gebied. In 1855 vocht het in de Krim-oorlog (Sebastopol) en van 1858 tot 1866 deed het dienst in India. Ten slotte was het regiment betrokken bij hevige gevechten in Afghanistan in 1878.

In juli 1881 gingen 72nd, The Duke of Albany's Own Highlanders samen met The 78th Highlanders en vormden zo het 1st en 2nd Battalion of the Seaforth Highlanders.

WO I

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er 8 bataljons en 1 pioniersbataljon in actieve dienst. De bataljons leden zware verliezen onder hun manschappen. Na de Eerste Wereldoorlog gingen de Seaforth Highlanders naar India, Ierland, Afghanistan, Palestina, Egypte en Sjanghai.

WO II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden de Seaforth Highlanders een belangrijke rol op diverse fronten. Het 2e, 5e en 6e Bataljon vochten mee in de Italie-operatie in 1943. Het 2e en 5e Bataljon kwam in actie in Normandie, terwijl het 1e Bataljon in India was.
In 1944 bevrijdden het 2e en 5e Bataljon, ingedeeld bij de 51st Highland Division, o.a. Best en Eindhoven, terwijl het 7e Bataljon (15th Scottish Division) betrokken was bij de bevrijding van Tilburg en de Uitputtingsslag om de Ardennen, een laatste poging van Adolf Hitler en zijn generaals om de oorlog naar hun hand te zetten. En wij weten hoe het afliep!

'Highland Division Memorial' te Schijndel.

 

Post WO II - Heden

 

Na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste bataljons ontbonden, en het 1e en 2e Bataljon werden samengevoegd. Van 1951 tot 1954 was er een periode van rust, toen The Seaforth Highlanders in Schotland bleven. Daarna gingen zij weer naar Egypte, Jemen (Aden), Gibraltar en Duitsland (Munster). Tenslotte werd het Regiment in 1961 samengevoegd met The Queens Own Cameron Highlanders onder de naam The 1st Bataljon Queens Own Highlanders (Seaforth & Camerons). In 1994 volgde een nieuwe fusie met The Gordon Highlanders tot The Highlanders (Seaforth, Gordons and Camerons), om tenslotte in maart 2006 op te gaan in The Highlanders, 4th Battalion The Royal Regiment of Scotland.